Svenska Kyrkans Unga är en demokratisk rörelse av barn och ungdomar i Svenska kyrkan. Vi vill med Kristus i centrum och med dopet som grund verka i hela Guds skapelse och vara en gemenskap i församlingen där vi får växa i tro och ansvar.

Kyrkovalet

Den 19 september är det dags för kyrkoval och alla som fyllt 16 år senast på valdagen och är medlem i Svenska kyrkan får rösta. Kanske är det första gången du röstar och är osäker på hur det går till, vad en röstar om egentligen och vad de olika nomineringsgrupperna vill? Här samlar vi information som kan hjälpa dig!

Vad handlar valet om egentligen? Se filmen nedan

Vilka kan en rösta på och vad vill de olika nomineringsgrupperna?

HÄR finns en valbarometer som kan hjälpa dig på traven

HÄR finns länkar till alla nomineringsgrupper som ställer upp i valet till kyrkomötet, gå in och läs om vad de vill med Svenska kyrkan! Orkar du inte läsa in dig på alla? Gör valbarometern ovan och läs på om de som hamnar överst.

HÄR finns en sammanställning gjord av Ageravolontärerna i Skara stift gällande frågor om klimatet och hur nomineringsgrupperna ställer sig till dem.

HÄR finns en inspelning av en debatt om klimatet som Fältbiologerna gjorde inför valet som de allra flesta nominerinsggrupper var deltog i

Och på filmen nedan kan du höra nomineringsgrupperna i Skara stift svara på frågor från barn och unga.

Har du inte fått ditt röstkort eller kanske tappat bort det? HÄR kan du läsa om hur du kan få ett nytt

Kom ihåg att

  • Förtidsröstningen startar redan 6 september
  • Du kan kryssa tre personer på valsedeln du väljer
  • Förtidsrösta kan du göra var som helst (HÄR hittar du lokaler för förtidsröstning)
  • På valdagen röstar du i DIN vallokal (kolla vad som står på röstkortet eller på länken ovan)