Svenska Kyrkans Unga är en demokratisk rörelse av barn och ungdomar i Svenska kyrkan. Vi vill med Kristus i centrum och med dopet som grund verka i hela Guds skapelse och vara en gemenskap i församlingen där vi får växa i tro och ansvar.

Gnistan

Välkommen på Gnistan 13-15 januari! Du som är anmäld ska ha fått ett välkomstmail med all info du behöver inför helgen. Har du inte fått det och anmält dig via din ledare, hör med hen annars kontaktar du lisa.gerenmark(a)svenskakyrkan.se

13-15 januari är det äntligen dags för Gnistan igen, och som vi har längtat! Temat är tillsammans eftersom vi äntligen får vara tillsammans igen. Tillsammans kommer vi ha ett fantastiskt läger och tillsammans är vi Svenska Kyrkans Unga!

Som vanligt blir det massa spännande workshops, maskeradmiddag, gudstjänster och andakter, lek och skratt.

Maskeradtemat är i år ”Kom som en del” – av vadå kan en undra? Ja det bestämmer du! Kom som en del av en duo, av ett pussel eller kanske som en kroppsdel? Bara fantasin sätter gränser!

Ordinarie anmälan är nu stäng men det finns möjlighet att göra en sen anmälan i mån av plats och mot en extra kostnad om 50 kr som går till SKU Skara stifts insamlingsmål.

Priser:

Medlem i SKU i Skara stift, delat rum i Hasselbackarna 730:-

Medlem i SKU Skara stift, delat rum hotellet 1130:-

Ej medlem, delat rum i Hasselbackarna 1030:-

Ej medlem, delat rum hotellet 1430:-

Eget rum hotellet (oavsett medlemsskap) 2110:-

Workshops

1. Kränkningar, skuld, övergrepp – går det att försonas?

Skuld, kränkningar, förlåtelse, förövare, brottsoffer, möjligheten och utmaningar med försoning. Ulrica Fritzson, stiftsteolog och fd fängelsepräst berättar om försoningens möjligheter och svårigheter. 

2. Demokrati skapas tillsammans

Vad innebär demokrati? Vad skulle hända med dig och samhället om inte alla hade makt att vara med och påverka, om vi inte fick mötas kring sådant som är viktigt eller att friheten inte fanns att tänka egna tankar och tro på det du tror på? Vad kan vi göra för att värna våra demokratiska rättigheter och friheter?  Hanna Bothén från Sensus leder oss i samtal och övningar. 

 3. HBTQ+ – en del av skapelsen

Hur kan vi som Svenska kyrkan göra verklighet av att vi alla är en del av skapelsen och den kristna gemenskapen? Hur kan vi tydliggöra och synliggöra att detta med självklarhet gäller också alla hbtq-personer? Vilka beslut har Svenska kyrkan fattat genom åren? Vad ska vi fortfarande inte vara nöjda med? Vad ger oss kraft, mod och glädje under vägen in i framtiden? 
Workshopsledare är Karin Janfalk, stiftspedagog i Göteborg  

4. Skapa tillsammans

På denna workshop arbetar vi med textil för att ge plats åt ungas tankar och röster i kyrkan. Tillsammans syr vi en mässhake med återbruksmaterial som sedan kommer användas på Flämslätt/på SKUs arrangemang. Andreas Gerenmark leder oss i denna workshop. 

5. Gestalta tillsammans I denna workshops möts vi tillsammans för att utforska hur teater, drama och gestaltning kan vara användbart för att upptäcka och dela saker med varandra.  Ida Liljeblad kommer leda oss att tillsammans våga och prova samt utmana vår kreativitet.

 

6. En resa i det heliga landet

Melissa, Julium och Månia delar de med sig av bilder, tankar och berättelser från 2022 års Taizémöte i Israel och Palestina. En workshop med ungdomar från SKU Skara stift 

7. Fred är vägen till fred

Vad är ickevåld och fungerar det verkligen i praktiken? Hur kan Jesus visa vägen för hur vi bygger en fredligare och mer rättvis värld? 

Vi lär oss mer om hur olika rörelser i världen har arbetat med ickevåldsmetoder för förändring och funderar på vad det innebär för oss i tider av krig. Vi övar på hur vi kan bidra till fred i vår vardag och i de sammanhang där vi befinner oss, och pratar om hur religion och tro kan vara en stark kraft för fred.  En workshop med Kristna fredsrörelsen

 8. Hela skapelsen i Guds omsorg 

Enligt Bibeln älskar Gud allt som Gud skapat, och människan har särskilda uppgifter som Guds representant på jorden. Varför talar vi så lite i kyrkan om vad detta innebär? I dagens situation ropar ju skapelsen efter ansvariga människor! Ett samtal om hur vi kan förhålla oss till jorden med dess mångfald av varelser utifrån kristen andlighet. Annika Spalde, diakon och författare är workshopsledare

9a. Förenas i text 

För dig som gillar eller vill prova på att skriva texter om livet och tron på temat ”tillsammans” Texterna kommer sedan att tonsättas i en senare workshop för att sen användas under Gnistan.  (Denna workshop är bara på förmiddagen)

9b. Förenas i ton  

För dig som gillar eller vill prova på att skapa musik. Vi kommer utgå från texter som är skrivna under en tidigare workshop och låtarna kommer sen användas under Gnistan. (Denna workshop är bara på eftermiddagen)

Workshopsledare är Ingemar Augustsson