Svenska Kyrkans Unga är en demokratisk rörelse av barn och ungdomar i Svenska kyrkan. Vi vill med Kristus i centrum och med dopet som grund verka i hela Guds skapelse och vara en gemenskap i församlingen där vi får växa i tro och ansvar.

Agera för Ukraina

Distriktsstyrelsen utmanar er, medlemmar och lokalavdelningar att agera för fred. Vi vill dels samla in pengar till ACTs arbete i Ukraina men också sprida hopp i en tid där många barn och unga känner oro.

Utmaning 1. Samla in pengar till ACTs arbete i Ukraina genom att pyssla och sälja fredsduvor! 

Vill ni hellre sticka vantar, tälja smörknivar eller pärla armband med budskap gör ni det! Samla till gemensam pysselkväll eller pyssla i alla grupper under en vecka.

  • Här finns mall på fredsduva att ladda ner
  • Sälj i skolan, utanför mataffären, via tradera (går att göra så att betalningen går direkt till ACT Svenska kyrkan) eller efter gudstjänsten på söndag. 
  • Dela vad ni gör på era sociala medier och tagga @skuskarastift så vi kan dela (dela gärna också om ni engagerar er på något annat sätt)
  • Välkommen att delta på digital pysselkväll med DS den 19 mars kl 19.00 via zoom 
    3500 kr samlades in på den digitala pysselkvällen! Så fort protokollet är justerat kommer pengarna föras över till ACT Svenska kyrkans akuta arbete.

Utmaning 2. Sprid hopp och kärlek genom craftivism.

Brodera, rita, gör potatistryck.. på olika sätt dekorera och utforma positiva budskap på tyg (ta ngt du har hemma eller köp på second hand) och sätt upp på offentliga platser för att sprida hopp i en orolig värld.

Exempel på budskap “be för ukraina” ordet ”fred”på olika språk,“Refugees are welcome” med ukrainas färger (gul och blå) eller regnbågsfärger. Tänk för-budskap och inte mot-budskap. Även om situationen i Ukraina är det som gör många av oss oroliga just nu är det också krig på många andra platser i världen, inkludera gärna det i era budskap om ni kan.

Har ni tillgång till en laminator kan ni göra duvan utan vingar och laminera kroppen och sedan hänga upp i träd och på stängsel som ett sätt att sprida hopp. Duvan kan då t.ex vara i regnbågens färger för att förstärka budskapet om fred. En kan också skriva böner på duvans kropp.

Oavsett vad du väljer att göra är det viktigt att det inte upplevs som nedskräpning, dvs materialet ska vara hållbart utomhus, fästas utan att göra åverkan på miljön och ska inte riskera att lossna och bli liggande på marken. Bind gärna fast med snören runt stolpar eller trädstammar t.ex. 

Kolla in hashtagen #craftivism för att få inspiration!